‘De Gezonde Zaak heeft mij ongelofelijk geholpen. Heel blij dat ze op mijn pad zijn gekomen, ik heb alles weer op de rit gekregen.’
Marloes,
44 jaar
Een gouden greep
Alles heb ik aangegrepen om te herstellen en meer grip te krijgen: psychotherapie, fysiotherapie, mindfulness, Gestalt therapie, om er maar eens een paar te noemen. Ik schaamde me enorm en vond het ontzettend moeilijk om te accepteren dat ik thuis zat. Na verloop van tijd leek het beter te gaan en dat was precies het moment waarop ik een gesprek had met mijn UWV arts. Het plan was om vrijwilligerswerk te gaan doen zodat ik uren kon opbouwen en weer richting solliciteren kon gaan, want ineens van nul naar veertig uur is nogal een stap en ik had geen baan meer waar ik kon gaan re-integreren. Heel onverwacht volgde kort na dat gesprek een flinke terugval en toen stelde mijn UWV arts een traject voor bij De Gezonde Zaak, een organisatie waar zijn patiënten erg goede resultaten boekten. Inmiddels begrijp ik waarom.
Mijn traject bestond uit zes weken lang elke week twee dagen (met overnachting) een programma volgen op een mooie locatie in de Betuwe, in een groep van dertien deelnemers en twee begeleiders: een psychosomatisch therapeut en psycholoog. Ik was nieuwsgierig en aanvankelijk ook sceptisch, voelde me een beetje therapie moe en ik had stiekem weinig zin in de verhalen van lotgenoten. Tegelijkertijd had ik erg veel vertrouwen in mijn UWV arts en had ik alleen maar te winnen.
Een gezonde geest in een gezond lichaam
De Gezonde Zaak bleek een gouden greep. Ik ben ongelooflijk blij dat ik er terecht ben gekomen en ontzettend dankbaar voor het resultaat. Geheel volgens het principe “een gezonde geest in een gezond lichaam” werk je aan je herstel. Je krijgt inzicht in hoe stress werkt, welke waslijst aan klachten stress veroorzaakt, je valkuilen, je (vastgeroeste) patronen. Je leert grenzen stellen en bewaken, assertiever zijn, het belang van ontspannen na inspannen en de regie over je eigen leven pakken. Erg prettig is ook dat alle stof in blokken wordt gegeven en lichamelijke activiteiten met geestelijke worden afgewisseld. Je krijgt steeds weer een spiegel voorgehouden en als je eenmaal weet waar het aan schort dan kun je de keuze maken om iets te veranderen. Of heel veel ‘ietsen’.
Voor mij is het verschil met andere programma’s dat het intensief is. Je wordt ‘gedwongen’ om naar jezelf te kijken. Doordat je uit je omgeving bent, kan je ook beter naar jezelf kijken.
Ervaren en betrokken begeleiders
De expertise van mijn begeleiders was heel goed. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld. Ik ben onder de indruk wat wij hebben kunnen bereiken. Ze zijn beiden heel erg professioneel en ervaren, en ook ontzettend empathisch en betrokken. Ik vind dat ze alles uit de kast hebben getrokken om de groep vooruit te helpen.
Als je echt vastbesloten bent om aan jezelf te werken dan krijg je daar alle tools aangereikt om mee aan de slag te gaan. Je kunt er precies datgene uithalen wat voor jouw herstel relevant is. Voor mij ging het vooral om begrip krijgen voor mezelf en het achterhalen van “oorzaken”. Daarna leerde ik hoe ik beter voor mezelf kan zorgen en iets aan mijn gedrag kan doen.
Balans vinden
Ik merk dat mijn lichaam nog heel heftig reageert en hard aan de bel trekt als ik te snel wil of ga. En dat is goed, daardoor word ik gedwongen om de lessen van De Gezonde Zaak steeds weer in de praktijk te brengen. Voor mij is de balans spanning en ontspanning belangrijk. Vaak lukt het mij om de ontspanning te vinden. Ik heb een schema gemaakt wat ik dagelijks invul, zodat ik de dingen die ik belangrijk vind blijf herhalen. Ik denk dat dat voor mij de enige manier is om het niet te laten versloffen en écht wezenlijk mijn gedrag te veranderen. Het is fijn om te merken dat er nog steeds sprake is van progressie, al is dat ook nog steeds met vallen en opstaan. Helemaal niet erg!
Groot voordeel je oefent met en op elkaar. Het vertrouwen van de groep is groot. In het begin dacht ik: “heb ik daar nu wel zin in al die mensen met hun problemen?” Je zit met een groep mensen die in verschillende fasen van zijn of haar proces zijn. Ik was al redelijk ver in acceptatie. Maar er zaten ook mensen tussen die net thuis waren en die hun problemen totaal nog niet geaccepteerd hadden. Je gaat je meten aan anderen, er zit dus wel een stijgende lijn in. Je moet allemaal dezelfde stadia doorlopen. Dat helpt heel erg.
Het gaat om gedragsverandering
Het behandelprogramma bij De Gezonde Zaak heeft ervoor gezorgd dat ik inzicht heb gekregen in mijn valkuilen en patronen. Hoe ik in elkaar steek, waardoor ik destijds ben afgegleden. Je moet een plan bedenken hoe er mee om te gaan. Ik heb handvatten gekregen en een preventieplan gemaakt. Daardoor kan je ermee werken ook buiten De Gezonde Zaak. Het vergt een bepaalde inspanning, dat blijf je houden. Je moet een bepaalde discipline opbrengen om het vol te houden. Het gaat om gedragsverandering. Mijn inzicht is: je kan altijd wat aan je gedrag doen om een fijn leven te hebben.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik de mooie locatie in de Betuwe nog regelmatig mis, het was fijn om me daar min of meer onder te dompelen, me alleen op mezelf te focussen. Een soort rustpunt. En dan is het op een gegeven moment ook gewoon “goed” en tijd om de groep los te laten. Ik heb alleen nog eens per maand contact met een andere deelnemer; mooi hoe wij elkaar dan nog even een spiegel voor houden en aan belangrijke lessen helpen herinneren.
Ik kan iedereen een traject bij De Gezonde Zaak aanbevelen. Sterker nog, veel mensen die ik hierover spreek denken dat iets dergelijks voor iedereen goed zou zijn, al was het maar preventief en om meer inzicht te krijgen in je eigen patronen en gedrag.
Onderuit gaan was niet fijn, het was voor mij een van de meest ingrijpende ervaringen tot nu toe. Niettemin vind ik dat ik geluk heb gehad. Geluk, omdat ik een erg betrokken UWV arts trof die me naar een adres doorverwees met zeer kundige en evenzo betrokken specialisten. Dank!
‘ Het vergt een bepaalde inspanning, dat blijf je houden. Je moet een bepaalde discipline opbrengen om het vol te houden.’
Marloes,
44 jaar