‘ Van een uitzichtloze situatie naar een mooi uitzicht op een beter leven.’
Jan,
58 jaar
Positiviteit is de rode draad
Elke keer weer uitleggen wat je achtergrond is, wat je mankeert, een snelle diagnose, een andere pijnstiller proberen. De medische wereld had niet de tijd voor het verhaal wat er achter zit. Bij De Gezonde Zaak heb je 12-13 weken intensief contact, je gaat veel dieper in op je pijnklachten, waar komt het vandaan en hoe kan je daarmee omgaan. Het is een heel groot verschil in benadering. Het begon al bij de intake, waarbij werd verzocht om te stoppen met alle medicijnen om het effect van het programma te kunnen meten. Hoewel ik het aan het afbouwen was, was het wel een shock voor mij, zo’n pilletje was mijn houvast.
En dan het intake-verslag: daar stond o.a. in dat deze man slecht in contact stond met zijn eigen lichaam, stressverschijnselen had met mogelijk een onderliggende depressie. Ik herkende me daar totaal niet in. Ik associeer stress met hoge bloeddruk, een kort lontje e.d. en dat had ik helemaal niet.
Het stoppen met de medicijnen zorgde voor de eerste verbetering in mijn situatie en ook mijn eetlust kwam langzamerhand terug.
Werk direct besproken
Groot verschil is ook dat weer (volledig) aan het werk direct wordt besproken: “over 12 weken ben je weer fulltime aan het werk”. De eerste reactie was : “Hoezo weer fulltime aan het werk? Ik ga pas weer meer uren werken als ik me beter voel!”.
Toch is dat de kern van het traject. Ze draaien de boel om. Je gaat weer fulltime werken maar wat heb jij daarvoor nodig? Je maakt al snel een werkhervattingsschema. En het doel is bereikt, in 12 weken tijd heb ik mijn werk weer opgebouwd en werk ik weer fulltime.
Andere benadering van pijn
De insteek is: de pijn is er, kijk ernaar, accepteer dat die er is, parkeer de pijn en kijk wat er wel mogelijk is. Dat was voor mij de omgedraaide wereld. Tot dan was ik gefrustreerd over wat ik niet meer kon en eigenlijk de hele dag bezig met de pijn. In dit traject leer je de pijn minder aandacht te geven en dat werkt, dan heb je er ook minder last van.
Voor mij was de combinatie van veel theorie (Hoe werkt pijn, stress, vermoeidheid in je lichaam? In hoeverre bepaalt je karakter je gedrag? Hoe gedraag je je en hoe kun je dat beïnvloeden?), de persoonlijke gesprekken met de psycholoog, de groepsoefeningen en het bewegen precies wat ik nodig had.
Elke week werd een stuk theorie behandeld, een aantal groepsoefeningen gedaan, had je een persoonlijk gesprek en een uurtje beweging. Het feit dat je in een groep zit, heeft als voordeel dat je andere ervaringen hoort en andere manieren van ermee omgaan. Risico is dat je andermans problemen teveel aantrekt. Maar we hebben veel aan elkaars input gehad. Opvallend is hoe goed je oplossingen voor een ander weet maar voor jezelf niet.
Kijken naar wat wel kan
Rode draad in het traject is positiviteit. De begeleiders stralen dat voortdurend uit. Niet kijken naar wat niet kan of niet goed gegaan is, maar kijken naar wat wel lukt en wat wel goed gegaan is. Week na week was bij mij de verbetering zichtbaar. Ik heb nog steeds pijnklachten, maar gebruik geen medicijnen en de pijn overheerst niet meer mijn leven.
Ik kijk terug op een zeer waardevol traject waar ik veel baat bij heb gehad. Van een uitzichtloze situatie naar een mooi uitzicht op een beter leven. Belangrijk is ook dat het met de 12 weken niet afgelopen is, er zijn nog twee terugkom momenten om te zien of de ingeslagen weg duurzaam is. Het behandelprogramma is geen wondermiddel, oude gewoontes liggen op de loer, maar dan is het fijn dat ik op het geleerde terug kan grijpen en weet wat ik eraan kan doen. Regelmatig doe ik een bodyscan om mij te ontspannen en check ik bij mijzelf hoe ik ervoor sta. Ik ben er heel bewust van.
De Corona-crisis heeft in mijn geval het voordeel dat ik thuiswerk en daardoor erg flexibel ben in de werk- en rusturen. Ook het gemis aan reisuren werkt in mijn voordeel.
Het juiste moment
Vaak is mij de vraag gesteld: “Had je niet eerder met dit traject moeten starten?” Ik denk van niet. De eerste reactie van iemand met pijn is dat je die pijn weg wilt hebben. Medicijnen of een operatie, het maakt niet uit. Vandaar dat ik in eerste instantie diverse onderzoeken heb ondergaan om de oorzaak van de pijn te vinden. Met de wachttijden in de zorg ben je steeds een paar maanden verder voor een onderzoek (of second-opinion). Kennelijk moest ik eerst het medische traject aflopen en ook een paar maanden “niets” doen (als ik sliep had ik geen pijn, dus wilde ik zoveel mogelijk slapen). Toen beide trajecten niets opleverden was ik klaar voor het traject bij de Gezonde Zaak.
Ik bedacht me laatst dat het toch gek is dat je je auto elk jaar laat nakijken en keuren, maar dat je je eigen lichaam nauwelijks aandacht geeft. Dat hoop ik in de toekomst beter te doen!
“Ik merk dat mijn lichaam nog heel heftig reageert en hard aan de bel trekt als ik te snel wil of ga. En dat is goed, daardoor word ik gedwongen om de lessen van De Gezonde Zaak steeds weer in de praktijk te brengen. Voor mij is de balans spanning en ontspanning belangrijk. Vaak lukt het mij om de ontspanning te vinden. Ik heb een schema gemaakt wat ik dagelijks invul, zodat ik de dingen die ik belangrijk vind blijf herhalen. Ik denk dat dat voor mij de enige manier is om het niet te laten versloffen en écht wezenlijk mijn gedrag te veranderen. Het is fijn om te merken dat er nog steeds sprake is van progressie, al is dat ook nog steeds met vallen en opstaan. Helemaal niet erg!”
“Groot voordeel je oefent met en op elkaar. Het vertrouwen van de groep is groot. In het begin dacht ik: heb ik daar nu wel zin in al die mensen met hun problemen? Je zit met een groep mensen die in verschillende fasen van zijn of haar proces zijn. Ik was al redelijk ver in acceptatie. Maar er zaten ook mensen tussen die net thuis waren en die hun problemen totaal nog niet geaccepteerd hadden. Je gaat je meten aan anderen, er zit dus wel een stijgende lijn in. Je moet allemaal dezelfde stadia doorlopen. Dat helpt heel erg.”
“Het behandelprogramma bij De Gezonde Zaak heeft ervoor gezorgd dat ik inzicht heb gekregen in mijn valkuilen en patronen. Hoe ik in elkaar steek, waardoor ik destijds ben afgegleden. Je moet een plan bedenken hoe er mee om te gaan. Ik heb handvatten gekregen en een preventieplan
gemaakt. Van begin tot eind, wetenschappelijk bewezen, bepaalde acceptatie, klachten in kaart gebracht, onderliggende problematiek, en wat kan je daaraan doen. Daardoor kan je ermee werken ook buiten De Gezonde Zaak. Het vergt een bepaalde inspanning, dat blijf je houden. Je moet een bepaalde discipline opbrengen om het vol te houden. Het gaat om gedragsverandering. Mijn inzicht is: je kan altijd wat aan je gedrag doen om een fijn leven te hebben.“
“Ik moet eerlijk zeggen dat ik de mooie locatie in de Betuwe nog regelmatig mis, het was fijn om me daar min of meer onder te dompelen, me alleen op mezelf te focussen. Een soort rustpunt.
En dan is het op een gegeven moment ook gewoon “goed” en tijd om de groep los te laten. Ik heb alleen nog eens per maand contact met een andere deelnemer; mooi hoe wij elkaar dan nog even een spiegel voor houden en aan belangrijke lessen helpen herinneren.”
“Ik kan iedereen een traject bij De Gezonde Zaak aanbevelen. Sterker nog, veel mensen die ik hierover spreek denken dat iets dergelijks voor iedereen goed zou zijn, al was het maar preventief en om meer inzicht te krijgen in je eigen patronen en gedrag.”
“Onderuit gaan was niet fijn, het was voor mij een van de meest ingrijpende ervaringen tot nu toe. Niettemin vind ik dat ik geluk heb gehad. Geluk, omdat ik een erg betrokken UWV arts trof die me naar een adres doorverwees met zeer kundige en evenzo betrokken specialisten. Dank!”
‘ Ik bedacht me laatst dat het toch gek is dat je je auto elk jaar laat nakijken en keuren, maar dat je je eigen lichaam nauwelijks aandacht geeft. Dat hoop ik in de toekomst beter te doen!’
Jan,
58 jaar